Att bo på ett äldreboende kan vara en stor omställning för många äldre människor. De lämnar ofta sitt hem, sina vardagliga rutiner och sitt sociala nätverk för att flytta in på en plats där de behöver anpassa sig till en ny omgivning och nya rutiner. Därför är det viktigt att skapa en trivsam miljö för de boende, både inomhus och utomhus på uteplatsen. En trivsam miljö kan bidra till att de äldre känner sig trygga och bekväma, vilket kan förbättra deras livskvalitet och hälsa.
En viktig faktor i skapandet av en trivsam miljö på ett äldreboende är inredningen. Möbler spelar en stor roll, eftersom de kan påverka miljön och stämningen i rummen. En fördel med en trivsam inredning inomhus är att den kan ge en känsla av rymlighet och lugn. Många äldre personer kan uppleva en känsla av trängsel på grund av den begränsade ytan på deras rum och gemensamma utrymmen. Vita möbler kan vara en idealisk lösning för att skapa en ljus och fräsch miljö som känns rymlig. Dessutom kan vita möbler vara lätta att matcha med andra möbler och dekorationer, vilket ger de äldre möjlighet att anpassa sin egen miljö efter sina önskemål och preferenser.
Färdigmonterade möbler kan också vara en fördel på äldreboenden. Dessa möbler är oftast mer stabila och tåliga, vilket kan vara viktigt eftersom de utsätts för mycket slitage från rullstolar, gåstolar och rullatorer. Detta kan vara särskilt viktigt på demensavdelningar, där de boende kan vara oförsiktiga och ha svårt att ta till sig information. Färdigmonterade möbler kan minska risken för skador på möblerna och därmed minska risken för olyckor.
Förutom möbler är även belysning viktigt för att skapa en trivsam miljö på ett äldreboende. Det är viktigt att ha tillräckligt med ljus för att de boende ska kunna se bra och röra sig säkert i rummen. Samtidigt kan för starkt ljus vara störande och ge en känsla av stress. Därför kan det vara bra att ha flera olika typer av belysning, som taklampor, golvlampor och sänglampor, för att skapa en balans mellan ljus och skugga. 
Utöver en trivsam inredning inomhus kan en trivsam miljö på uteplatsen vara lika viktig för de äldre. Att spendera tid utomhus kan bidra till att de äldre känner sig mer alerta och energiska, och kan även ha en positiv effekt på deras sömnkvalitet. En trivsam utomhusmiljö kan också bidra till en minskning av stress och ångest hos de äldre.
För att skapa en trivsam utomhusmiljö kan man använda sig av möbler som är bekväma och lätta att sitta i under en längre tid. Det kan även vara en god idé att använda sig av parasoller eller markiser för att skapa skugga och skydd mot solen. Trädgårdsmöbler som är lätta att flytta runt kan också ge de äldre möjlighet att sitta på olika platser på uteplatsen beroende på väder och vind.
Förutom möbler kan trädgården också spela en viktig roll för att skapa en bra utomhusmiljö. En vacker och välskött trädgård kan bidra till en känsla av ro och frid hos de äldre. Det kan även vara en god idé att plantera växter och blommor som ger dofter och färger som kan stimulera de äldres sinnen.
För att skapa en uppskattad miljö på ett äldreboende är det viktigt att ha en helhetsplan för både inomhus- och utomhusmiljön. En trivsam och lugnande miljö kan bidra till att de boende känner sig trygga och bekväma på sitt nya boende. Det kan också bidra till en ökad livskvalitet och välbefinnande.

By arvind